Hopp til innhold

Firflekket maurbladbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Firflekket maurbladbille
Firflekket maurbladbille Clytra quadripunctata
Nomenklatur
Clytra quadripunctata
(Linnaeus, 1758)
Synonymi
Chrysomela 4-punctata
Populærnavn
firflekket maurbladbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieMaurbladbiller
Økologi
Habitat: åpen løvskog
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Firflekket maurbladbille (Clytra quadripunctata) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).[2] Den lever på rogn og er en av de vanlige norske bladbillene.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i det meste av Europa og østover i Asia til Mongolia.[3]

Firflekket maurbladbille er mellom 7-11 mm lang. Kroppen er langsmal og sylindrisk, ikke så oval som bladbillene ofte er. Den har et svart hode, scutellumet og halsskjold (pronotum). Dekkvingene er gul-røde med fire mørke flekker, to litt langt bak og to mer på siden foran.

De voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten, ofte på rogn, men også på andre løvtrær. Larvene er ikke planteetere, men lever derimot i maurtuer, der de spiser matrester, men trolig også kan forgripe seg på maurlarvene.

Hunnen legger eggene sine nær en maurtue, den kan også sitte i en busk over turen og slippe eggene ned på den. Eggene er beskyttet av en hard hinne, og blir båret inn i maurtua av maurene. Når larven klekker, beholder den hinnene som beskyttelse, og bygger på den med sandkorn og sekreter etter som den vokser, den unngår slik maurenes angrep.

Firflekket maurbladbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 10. september 2020. Besøkt 10. september 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 10. september 2020. Besøkt 10. september 2020. 
  3. ^ www.biol.uni.wroc.pl besøksdato: 4. mars 2010

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata